Dünya üzerinde sanayi devriminden sonra havacılığın ivmelenmesiyle. Çoğu ülke teleskoplarını uzaya yolladı. Fakat NASA’nın 22 Aralık 2021’de fırlatmayı planladığı James Webb teleskobu bizlere zaman kavramının ne kadar esnek olduğunu kanıtlayacak.
Göğe baktığımızda gördüğümüz yıldızlar ya da bu zamana kadar çekilmiş olan uzay görüntülerinin şimdiye ait olmadığını ve milyonlarca hatta milyarlarca yıl önceki zamana ait olduğunu biliyor muydunuz?
Zaman sanıldığı gibi rasyonel ve ölçülebilir değildir. Her canlıya göre hatta her referans noktasına göre değişiklik gösterebilir. Bunun için sizlere varlık felsefesinden başlayıp Einstein’in görelilik teorisine kadar açıklama yapmam gerekebilir. Fakat yine de kısa keseceğim.
Einstein zamanın göreliliğini şu cümlesi ile açıklıyor bu Teleskop’un nasıl bir devrim yapacağını anlamamıza ön ayak olacaktır.
Einstein’a “izafiyet teorisini kısaca nasıl anlatırsınız?” diye sorduklarında;
“elinizi bir dakikalığına sıcak bir fırının içine sokun, sanki bir saatmiş gibi gelir. güzel bir kızla bir saat kadar zaman geçirin, bir dakikaymış gibi gelir. izafiyet budur.” demiştir.
James Webb Teleskobu, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan “Büyük Patlama”den (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek. Başka bir referans ile bakıldığında kara enerjiden ibaret olarak gözüken evrenimizin doğuşunu zamanda geriye giderek inceleme fırsatımız olacak.
Son olarak eklemek istediğim şey gerçek sandığımız ya da kabul ettiğimiz her şeyin referans noktasına bağlı olarak tamamen yanılabilir. Yaşamda anlam yüklenen ya da derinden etkileyen bir duruma nasıl, niye sorularını yöneltmek yerine “Neye göre?” derseniz. Çıkılmaz olan her durumu anlamlandırabilirsiniz.